MEDNARODNA KONFERENCA OBNOVLJIVIH VIROV 18.01. – 20.01.2017

Od 18. do 20. januarja 2017 je v Grazu potekala mednarodna Evropska konferenca biomase. To je ena izmed najpomebnejših konferenc na področju obnovljivih virov energije.

Sodelovalo je več kot 1000 predstavnikov iz 40 držav. Tudi “MEDNARODNI EVROPSKI PELETNI DAN” je bil zelo dobro obiskan. Kot predavatelj, se ga je udeležil direktor g. Gernot Stadlober.
Predstavil je situacijo trga peletov v Sloveniji.

Nekaj najpomebnejših utrinkov konference:
Industrijski trg peletov bo v Evropi doživel zelo hitro rast do leta 2020. Uporaba peletov v toplarnah in elektrarnah se bo do leta 2020 povečala iz 8 milijonov ton, na približno 18 milijonov ton. Ta napoved temelji na že odobrenih in financiranih projektih, predvsem na Danskem, na Nizozemskem in v Angliji.

Trg peletov je dobil velik zagon tudi v vzhodni Evropi. Države bivše Jugoslavije proizvajajo že 1,1 milijona ton peletov, Ukrajina proizvaja že 1,3 milijona ton peletov (peleti so predvsem kmetijski). Skupaj z ostalimi baltskimi državami se proizvede že skoraj 3 milijone ton peletov.
Rusija je največji evropski proizvajajalec s približno 2 milijona ton proizvodnje. Več zanimanja na temo peleti, prihaja tudi iz Afrike, kjer se išče alternativa premogu in lesu. Uporaba drv vodi v dramatično krčenje gozdov. Rešitev se lahko najde v peletih iz slame in drugih kmetijskih odpadkov. Seveda pri uporabi v energetsko učinkovitih kuhalnih enotah.
Avstrijska podjetja imajo že pripravljeno tehnologijo in know-how rešitve.
Vir: Pro pellets Austria

Popolno zbirko predstavitev, je mogoče najti na spletni strani mednarodne Evropske konference.
Vse predstavitve v angleškem jeziku so na voljo za prenos tukaj.
Predstavitev g. Gernot Stadloberja je predzadnja na listi.

Izzivi trga peletov v Sloveniji
-upad prodaje kurilnih naprav na pelete
-nov prispevek za energetsko učinkovitost na lesno biomaso( Eko sklad)
-še vedno 22% stopnja ddv na lesne pelete