ČIŠČENJE LETNEGA ZALOGOVNIKA

Je vaš letni zalogovnik peletov takšen?

LESNI PRAH ZALOGOVNIK

Potem je obvezno čiščenje lesnega prahu zalogovnika za pelete!

Lesni peleti so naravni izdelekvezan z ligninom. To je naravna sestavina lesa.  Z mehanskimi obremenitvami se prav tako ENplus A1 certificirani  peleti  “okrušijo”. Pri dobavi s silos kamionom je dovoljeno na končni točki dostave do max. 2,5% lesnega prahu. Realno ga je veliko manj. (1%)

Pri dobavi po cevi nastaja lesni prah. Prav tako pri vpihu v zalogovnik, ko se peleti odbijajo od trdih površin v zalogovniku. Priporočljivo je montirati naletno zaveso (iz gume) na zadnjo steno zalogovnika. Tako nastane manj prahu. Kljub temu, da izsesavamo lesni prah ob polnjenju, je nemogoče, da izsesamo celotnega. Prah se nabira po kotih zalogovnika, po poševnini, kar pa v primeru, da se zalogovnik ne čisti, lahko povzroča težave pri izgorevanju in doziranju. Če je zalogovnik narejen optimalno, ostane v zalogovniku zelo malo lesnega prahu. Dozirni sistem ga sproti dovaja v kurišče.

 

Zato priporočamo, da redno čistite zalogovnik. Ko ob koncu sezone opazite ostanke lesnega prahu, večje kupe najprej odstranite z metlico in s smetišnico, nato pa zalogovnik posesajte.